Avtizem in nosečnost

Kaj se dogaja z našo populacijo?

To se imenuje »eksplozija avtizma«. Glavni statistični podatki prihajajo iz ZDA in kažejo, da je bilo leta 1975 na vsakih 5.000 otrok en sam otrok z avtizmom. Bilo je relativno majhno število. In zdaj, konec leta 2014, je en sam otrok z avtizmom za vsakih 45 otrok velik skok in popolnoma ponazarja, kar se imenuje »eksplozija avtizma«. Ljudje gotovo želijo vedeti, kaj se dogaja.

Te eksplozije ni mogoče razložiti zaradi boljše zmogljivosti za izdelavo diagnoze, to je iluzija. Matematično je nemogoče, da bi se takšna rast zgodila zaradi boljše diagnostične sposobnosti. Posebej zato, ker je obnašanje otroka izjemno spremenjeno, zato ni potrebe po veliki diagnostični zmogljivosti, da bi se prepričali, da ta otrok ne ustreza več normalnemu vzorcu vedenja.

Kar se dogaja v resnici, je, da moramo omeniti nedavno odkritje, ki se je zgodilo v zadnjih letih, da je avtizem ne samo, ampak večinoma avtoimunska bolezen. To pomeni, da imunski sistem napade živčni sistem, živčne celice avtističnega otroka.

In kako je bilo to odkrito? Ker je bila v krvnem obtoku otrok z avtizmom ugotovljena prisotnost velike količine snovi, ki je marker za avtoimunske motnje, ki je “interleucina 17”. Prisotnost te snovi je že dovolj za označevanje avtizma kot avtoimunske motnje. Obstajajo dokazi, ki kažejo, kateri del telesa je napaden z imunskim sistemom, da izzove avtizem.

 

Najnovejši podatki kažejo, da je na površini živčnih celic prisoten protein, to so vhodna vrata za enega od vitaminov B kompleksa, b9 pa so folati. In ta vhodna vrata so tarča imunskega sistema pri otroku z avtizmom. In to se prekriva s predhodno ugotovljeno, to je dejstvo, da so otroci z avtizmom že imeli težave s tako imenovanim ciklom folatov, vitamin B9, ki je izjemno pomemben za izražanje vseh naših genov. Razlagam vzroke za avtizem, ker moramo razumeti, zakaj se ta rast avtizma dogaja in ne moremo vedeti, zakaj se to dogaja, če ne poznamo vzroka.

In vzrok je naslednji: ti otroci, kot približno 50% prebivalstva na splošno, imajo genetske spremembe, genetske polimorfizme, ki vplivajo na gen, ki izraža encim, kar je izjemno pomembno za vse druge funkcije genov. Človeški genom deluje zelo slabo, ko ta encim ne deluje. Obstajajo različne stopnje sprememb teh genskih funkcij, različne stopnje resnosti te genske spremembe. Toda na splošno je med najbolj akutnimi primeri sprememb in najbolj blagimi primeri približno 50% populacije prizadetih zaradi tega genetskega problema.

Kar pomeni, da bi ti ljudje seveda težko asimilirali in presnavljali folat. Razumimo, kaj so ti folati. Vsa listnata zelenjava ima ta vitamin, folat, toda ko je dopolnjen, ni dopolnjen v naravni obliki. Dopolnjuje se kot oblika, ki je znana po folni kislini. Torej, ljudje ne razumejo, ko rečemo, da folna kislina ni naravna za naše telo, je pravzaprav sintetična snov?

To je sintetična oblika folata, ki se uporablja za obogatitev živil s folatom. Toda naše človeško telo, v nasprotju s tem, kar se zgodi s telesom živali, kot so podgane, ima naše telo le 2% zmogljivosti za asimilacijo te folne kisline, umetnega folata. Torej, kaj se zgodi, zamislite osebo, ki ima to genetsko spremembo v tem encimu, ki je materinski encim v našem telesu. Ta oseba že ima težave pri uporabi folatov in namesto da bi jim dali večjo količino naravnega folata, ki se imenuje metilfolat, jim daš folno kislino. Potem, ko celica absorbira to sintetično folno kislino, ko je šla skozi ta receptor, o katerem smo govorili prej, je prvi encim, ki se bo moral ukvarjati s to snovjo, encim, ki ima le 2% zmogljivosti v primerjavi z istim encimom, za obravnavo te snovi. Ta encim bo tako preobremenjen s to ogromno količino folne kisline, ki jo prejema in poskuša prenesti na druge encime, da ne bo mogel asimilirati naravnega folata, ki prihaja iz živil, to je metilfolata. Torej boste v paradoksni situaciji, ko želite, da nekaj izboljšate in se bo še poslabšalo

Govorili smo o folni kislini. Ta kislinski folat, ki je včasih podan na tako nediskriminatoren način. Res se prestrašim, ko nekdo samo razmišlja o nosečnosti in že jemlje folno kislino, in res velike odmerke te folne kisline.

Torej, da začnemo z vitaminom D za primere avtizma, zaprimo folno kislinski predmet, o katerem razpravlja toliko strokovnjakov.

Mislim, da je pomembno, da se ljudje zavedajo, da v vsaki situaciji, ko je potrebna dopolnitev folne kisline, ne smejo uporabljati folne kisline, ampak metilfolat.

Če ne morete dopolniti metilfloatov, obstaja zelo enostaven način pridobivanja metilfolata s hrano, zelenjavo. Metilfolat je termolabilen. To pomeni, da ga uničijo visoke temperature s kuhanjem. Zato morate v velikih količinah jesti surovo listnato zelenjavo in ne kuhati.Nosečnice morajo jesti zelenjavo, surovo listnato zelenjavo v velikih

količinah. Če je možno v vseh obrokih, je treba vključiti nekatere surovo listnate rastline. Mislim, da je to najpreprostejša oblika in najcenejša za pridobivanje metilfolata.

Kaj je novega v zvezi z avtizmom? Rekli ste, da danes imamo dejavnik, da bi bil avtizem avtoimunska bolezen.
Mi, zdravstveni razred na splošno, se moramo bolj osredotočiti na vzroke bolezni, in vse znanstvene informacije, ki nam jih ponujajo iz prvotnih publikacij, ki govorijo o vzroku bolezni, morajo biti zelo cenjene. Kot sem že povedal, obstaja dovolj znanstvenih publikacij, da lahko rečemo, da je avtizem avtoimunska bolezen, agresivnost imunskega sistema proti telesu. Vse te avtoimunske bolezni so odvisne predvsem od treh dejavnikov. Obstaja, odpornost na učinke vitamina D, ki vpliva na neznano odstotek splošne populacije, obstajajo ljudje, ki zaradi genetskih razlogov potrebujejo veliko višje odmerke vitamina D, da bi lahko dobili vse njegove koristi. In moram reči, da je vitamin D tako imenovan vitamin za zgodovinsko napako v začetku prejšnjega stoletja, potem pa je bil po dveh desetletjih že razvrščen kot hormon. Danes vemo, da je to veliko več kot hormon, je snov, ki ni prisotna v hrani, samo v zelo majhnih količinah, narejena je v naši koži, ko se izpostavljamo soncu, brez oblačil in zaščite pred soncem. In v določenem času dneva, ki ne ustreza dermatologom, je to čas okoli 10:00 in 16:00, vendar se ta čas razlikuje glede na kraj, zemljepisno širino, sezono … Toda na splošno velja, ko imate sonce, in je najmočnejše imate ultravijolično sevanje tipa B. Izven tega časa imate ultravijolično sevanje tipa A, ki ne proizvaja vitamina D in povzroča veliko kožnega raka. Torej je ideja, da se izpostavite soncu že zgodaj zjutraj, ko sonce ni tako močno ali po 16:00, ko sonce skoraj zahaja, popolnoma napačno in prikrajšano za kakršenkoli smisel. Ker se sami izpostavljate, ko bo sončno sevanje povečalo tveganje za nastanek kožnega raka. Ampak vse je ravnovesje, ne pravim, da se morajo ljudje dolgo časa izpostavljati soncu, ker bodo očitno imeli sončne opekline in lahko razvijejo tudi rak kože. Kar govorim, je zelo preprosto, potrebujete le nekaj minut izpostavljenosti soncu. Odvisno od izpostavljenosti telesa soncu, pigmentaciji kože, starosti kože… Če želimo dati kvantitativne podatke, je 10.000 uro dnevnega vitamina D odličen odmerek, ki ga lahko dobimo z dodatki. To je odmerek, ki ga upoštevajo vsi raziskovalci vitamina D, in nimajo stranskih učinkov. Opozarjamo, da če ste mladi, svetle barve kože in se izpostavite v ležečem položaju z vsem izpostavljenim telesom, v času, ki smo ga prej omenili, lahko v 10 minutah proizvedete od 20.000 do 25.000 iu.

To pomeni, da če telo proizvaja, je to zato, ker potrebuje to količino vitamina D.

Telo izkoristi vse priložnosti za pridobitev vitamina D, ki ga lahko zadrži.

Nikoli v naši zgodovini nismo imeli trenutka, ko smo imeli tako nizko raven vitamina D v populaciji, kot jo imamo danes. In to se v zadnjih desetletjih še slabšalo. In to dejstvo je odgovorno za eksplozijo avtizma. Rad bi poudaril ta problem z vitaminom D. Opažamo,  veliko posledic, to vidimo v javnem zdravju. Mnogi od njih so povezani s problemom folne kisline. Imate problem cikla folata, tega encima, ki je mati vseh genov, ki ne deluje pravilno niti pri polovici populacije. In potem temu dodajate še eno težavo, ki je tudi o pravilnem delovanju naših genov, to je pomanjkanje regulatorja našega imunskega sistema, ki je vitamin D. Torej imate vse vrste avtoimunskih bolezni, ki jih je vseveč, kot Multiple Skleroza, lupus, revmatoidni artritis, luskavica, vitiligo, ankilozirajoči spondilitis…, miastenija raste zelo hitro. Kot tudi rak. Spomnimo se, da je rak določen zaradi pomanjkanja sredstva, ki uničuje rakaste celice, to je vitamina D.

Toda obstaja veliko ljudi, ki se bojijo, da bi jemali večje odmerke vitamina D- zaradi nevednosti. Mislim, da bi morali to poskusiti s vso populacijo in z vso skrbnostjo uravnotežene prehrane za naše telo.

 

incidenca_avtizma